HÍVJON MOST: +36 30 725 77 80

A csapokról…

A fürdőszobák legfontosabb része…

jótanácsok mellé4
A fürdőszobák egyik legfontosabb része a csaptelep vagy köznapi nevén a csap.

A csaptelepek a hálózatból érkező hideg és meleg vizek keverésére szolgálnak – ezért gyakran keverő-csapnak is nevezik őket.
Általában sárgarézből készítik öntéssel. A leggyakrabban nikkel-króm bevonattal látják.
A kád, zuhany (és egyes konyhai) csapok általában falra szereltek, a mosdó, bidé, és manapság a mosogató csaptelepek pedig általában álló kivitelűek. Az utóbbi években egyre elterjedtebb megoldás a falba süllyesztett kivitel (elsősorban kádhoz és zuhanyhoz).
Készülnek még úgynevezett alsó hidas csaptelepek (elég archaikus megoldás, ma már luxusnak számít) pl.: kád peremre szerelve.

Működési elvek

Létezik „egykaros” és „kétgombos” felépítés. Az elmúlt évtizedben kiderült, hogy az egykaros csaptelep -nemcsak a szakemberek szerint– egyértelműen jobb választás.
A jó minőségű egykaros csaptelep jobban szabályozható, takarékosabb és sokkal kényelmesebb mint a kétgombos változat.
Elég elterjedt az a tévhit, hogy az egykaros csaptelep könnyebben meghibásodik és érzékenyebb a szennyezett vízre. Tovább táplálja ezt a meggyőződést, hogy az elmúlt években konténerszám érkezik Magyarországra is „egynyári” csaptelep. Ezeket pedig szinte kizárólag egykaros kivitelben hozzák forgalomba rendesen rombolva az egykaros csaptelepek presztízsét. A komoly gyártók a garancia feltételeként előírják a vízszűrő beépítését.
A valóság az, hogy mindkét változatban van gyatra és kiváló minőségű is.
Az egykaros csapok úgynevezett kerámia betéttel (kartus) működnek.
A hideg-meleg vízkeverés jelenleg kapható talán legkifinomultabb módjával a termosztatikus csaptelepek rendelkeznek. Ezeknél általában az egyik „gomb” a vízmennyiséget, a másik a hőmérsékletet szabályozza mégpedig Celsius fokra pontosan.

/A Silverstone Csapata/

Comments are closed.